Kyla Munspel?

2006-03-18 00:33
Robert Ahlbergs avatar
Inlägg: 4
Instrument: Visa
Tjena jag lirar skit mycket munspel det är riktigt skoj. Så har någon en fråga om munspel fråga på. Men nu har jag en fråga till någon som vet. Tål ett munspel Kyla nu när det är vinter och så jag det alltid i fordralet i jackfickan när jag tar upp det är det alltid iskallt. Har läst att man aldrig ska blåsa hårt när det är kallt för tungorna kan gå av då. Men är det allmänt bra att munspel utsätts för kyla.?
Ge aldrig upp stunden kommer...
Permanent länkAnmäl
2006-03-24 10:02
Håkan Guitars avatar
Inlägg: 6
Instrument: Visa
Blåser rätt mycket själv. Är det kallt är det bra att bara andas svagt för att värma upp dem, det stod på en lapp jag fick med en låda (7 st) bluesmunspel av Hohner för 395 typ på Musikbörsen, jag tyckte det var ett skitbra köp.

Jag har i många år spelat på LEE Oscar men retar mig mer och mer, man måsrte ha dem i vattenglas, sen hålla på att knacka ur vattnet o jävlas mellan låtarna. Sen pajar de så jävla lätt. Och det är alltid samma ton, fjärde sugtonen från vänster, sjuan i ackordet som man drar hela tiden på. Även om det är helt nya LEE Oscarspel hakar tonjäveln upp sig och det låter fan, speciellt om man spelar nåt melodiskt Neil Youngaktigt. Dyra överreklamerade skitspel.
Alla varianter av spel från Hohner är däremot bra, en billig variant, Silver (?) funkar hur bra som helst att bluesa på. Och den lådan börsen sålda, helt great. Haqr ett dyrare svart Hohner bluesharp åxo. Hakar aldrig upp sig.
Till distat spel brukar jag använda en Shure SM 57, då kan man dista mer äbn green bulleten utan rrundgång. Fast jag skulle vilja ha en Green bullet med förstås, för pank.

Lee Oscar = shit
Hohner Rules.
Var det nån som såg Toots tieleman lira med Putte Wickman nyligen i TV. Vilken rolig och säker fan...

Ha de, Håkan
Allt som inte Leo Fender konstruerat är totalt värdelöst skit.
Permanent länkAnmäl
2006-11-24 02:26
Bluess avatar
Inlägg: 13
Instrument: Visa
munspel är väl inte så himla känsliga lirar du mycket så bör du hålla dem i trim, blåsa ur dem och göra rent dem noga och ha dem i asken när du fraktar dem..
jag lirar på lee oscar , Hering och hohner och jag tycker att det viktigaste är att bedömma vad du skall ha spelet till och vad du vill ha ut av det

lee oscar har ett klarare ljud medans hohner läcker lite för mycket om man jämnför med Hering
jag har helt gått över till Hering nu när jag lirar ute för kombon med green bullet låter gott som faan när jag lirar och ger ett ljud som jag har letat efter
i studion nu skall jag lägga munspel på 15 låtar och vissa av dem tänker jag köra lee oscar på för att få ett skrikigare ljud
med mindre botten i

så allt beror nog på vad du själv skulle vilja höra för ljud

bluesblaster och tombo munspel fungerar rätt schysst och tombospelen köper jag loss för 50-75 spänn st

sen vad det gäller lee oscar , man kan ju byta ut stämmorna
och kroppen är av plast så de är inte lika känsliga som träkroppsspelen

en sak till du bör väga in när du lirar det är att din teknik skiljer sig från andras så ju mer du spelar på ett spel dessto bättre låter det eftersom du lär dig spelets hyss och känslor
Permanent länkAnmäl
2007-07-30 17:37
Zakarias Lindhammars avatar
Inlägg: 4
Instrument: Visa
Visst, nog är det möjligt att Lee Oscar har någon plats i musikvärlden men har man tänkt utveckla sitt spelande och ge sig på exempelvis kromatik håller de inte, det är i princip omöjligt att göra en overblow på ett sådant.
Sen håller jag ändå för att skruva till ett skrikigt ljud med ett bra munspel än få det "naturligt", då jag finner att det skrikiga i just Lee Oscar inte beror på någon unik konstruktion utan snarare en bristfällig konstruktion. Vad gäller Tombo kan jag inte uttala mig om men erfarenheten säger mig att billiga munspel resulterar i begränsningar i spelandet. Jag skulle rekommendera Hohners Golden Melody istället (som faktiskt är billigare än Lee Oscar på många ställen), eftersom de har otroligt bra konstruktion som är mycket väl lämpat att spela overblows på. Howard Levy, mannen som uppfann/revolutionerade munspelsvärlden med kromatiken på diatoniska munspel använde sig av dessa innan han fick custom-byggen för många tusenlappar styck. Även Carlos del Junco har spelat på dem.
Permanent länkAnmäl