Akord och noter och Do Re Mi???

2007-09-30 14:50
heeelenas avatar
Inlägg: 1
Instrument: Visa
Hej!
Jag tänkte börja spela gitarr. Har spelat piano innan men av någon anledning är jag nu inne på gitarr. I alla fall så är jag förvirrad över begreppen ackord och noter? När jag sjöng i kör lärde vi oss också Do Re Mi Fa So La Ti för att göra saken ännu mer kompliserad, men jag tror de motsvarar noterna C D E F osv, är det rätt?
När jag spelade Piano så spelade man noter och ackord, men på gitarr verkar man bara spela ackord? På pianot hade vi noter C D E F G och så vidare och så ackord, men vart är C D E o.s.v. på gitarren? Spelar man bara ackord på gitarr och hur ska man då veta vilken ton man ska sjunga? Om ackordet är t.ex. Am, vilken ton ska man då ta när man sjunger?

Förlåt om det är rörigt men jag är lite förvirrad.
Hoppas någon kan reda ut detta åt mig!
/Helena
Permanent länkAnmäl
2007-09-30 21:47
Sigvard Blixts avatar
Inlägg: 1029
Instrument: Visa
Hej!
Visst finns det hjälp att få. Sök på webben (sv. sidor) efter "Musikakuten". Välj "gitarr". I högerspalten väljer du så t.ex. "vad heter tonen"? Du finner också en hel rad med övningar för gitarrspel. Det är Studiefrämjandet som står bakom den här sidan, och allt är gratis. Det finns även gitarrskolor på DVD/CD, men dom kostar ju förstås. En sådan heter plej! Finns hos välsorterade musikaffärer. Ytterligare en möjlighet är kurser på webben. Ex: spelskolan.se/ Du får pröva gratis i två veckor.
Visst kan du, efter en hel del övningar, spela melodier på gitarren. Det är ju precis det man gör som sologitarrist.

Hälsn:

/Sigvard Blixt, Örebro. Bas, gitarr samt PA-system!

Permanent länkAnmäl
2007-09-30 22:55
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
Vi kan lägga länken till sidan som Sigvard nämner här: Musikakuten - Vad heter tonen?

/Bengt
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl