Ideer till låtar

2007-08-07 17:45
William Ahlins avatar
Inlägg: 13
Instrument: Visa
Hej jag undrar hur och var ni får era ideer och inspration när ni skriver era låtar.Själv får jag det när jag är ute på havet eller i skogen men har bara gjort 1 klar text fast där är inte allt äkta från mig har gjort om visa verser från andra låtar. men det skulle vara intresant veta var eran inspration kmr ifrån :)
Permanent länkAnmäl
2007-08-15 16:43
Germanias avatar
Inlägg: 3
Instrument: Visa
Själv blir jag inspirerad av händelser och personer i mitt liv, jag tycker att det är lättare att skriva en bra text om jag skriver utifrån ett tema som berör mig och jag kan sätta in egna kännslor och minnen i det..
Germania
Permanent länkAnmäl
2007-08-19 17:37
Peter Liljas avatar
Inlägg: 30
Instrument: Visa
Att bli tillsammans med en tjej och sedan bli dumpad på det värsta tänkbara sätt är alltid en inspirationskälla :)
Permanent länkAnmäl
2007-08-28 16:58
Rocklarocks avatar
Inlägg: 54
Instrument: Visa
Jag får min lilla inspiration från saker som har hänt i livet och ibland från mina känslor. Jag har lyckats skriva några låtar men ingen bra text till dem, tyvärr. Varje gång jag kommer på en låt på gitarren försöker jag skriva en bra text till den och oftast är det om nånting som har hänt i livet men det är alltid svårt att inte hitta på något:)

Jag får min inspirationskälla från livet och fantasin helt enkelt:)

Permanent länkAnmäl
2007-09-07 17:55
Henrik Sonnergårds avatar
Inlägg: 1
Instrument: Visa
Naturen och det alldagliga livet är två givna vinnare. Så är det bara. :)
Permanent länkAnmäl
2007-09-14 13:27
Robin Tollers avatar
Inlägg: 4
Instrument: Visa
Helt klart, jag tror att man gör ett misstag om man skriver om någonting man inte varit med om.

Jag skriver en hel del låtar, de flesta på svenska. men å andra sidan, även om man har ett liv där det myllrar av kännslor kan det vara svårt att göra en låt med "O dina ögon lyser såvackert" om man enbart lyssnar på låtar som "I'M SO FUCKING EVIL!" Med ett band som står och mer eller mindre försöker svälja mikrofonerna och vickar mer på huvudet än på plektrumet. ;)

Det jag försöker säga är, det är lättare att få inspiration och veta vart "just den" texten man skrivit passar in i för genre, om man har en bredare typ av musik.

Men kännslor behöver inte alltid handla om kärlek iof, så dethär var bara ett grovt exempel ^^
Permanent länkAnmäl
2007-09-22 15:53
Charles Karjalainens avatar
Inlägg: 18
Instrument: Visa
Aktuella händelser i mitt liv, personer runtomkring mig!
Minnen, känslor!

Sen kan jag få inspiraton från mer fåniga grejjer, men gör det till en seriös text! Funkar det också!

Permanent länkAnmäl
2007-09-22 23:41
mu4evs avatar
Inlägg: 16
Instrument: Visa
En känsla är alltid bra att utgå från, man vill ju förmedla någonting så det är ju ganska självklart.
Har jag en melodi först (vilket är till 98% för min del)brukar jag känna vilket tema som skulle passa. Ofta när jag sjunger slasktext så fastnar alltid något "riktigt" ord som kommit med in, sen är det bara att sätta sig och fila.
Har man en text först som man vill tonsätta så har man förhoppningsvis någon hum om vilken sorts låt man vill göra, ja sen är det ju bara att "fila" igen.


För mig är det viktigt att texterna inte blir krystade eller naiva, om man nu ska skriva om något så stort som kärlek och livet. O andra sidan kan man vända på det och kanske skriva en riktig riktig "love, heart and hurt" låt, men det är ju tycke och smak sak.
Jag tror att nästan allt som man vill skriva om redan har sjungits och spelats någonstans om, så det gäller att kunna skriva om och göra det spännande på sitt eget vis.

Det som låser mig i textskrivandet är att jag binder mig på mitt eget område. Varför skriver jag t.ex inte en text om Kråkan Hansson som saknar sin fru Hedda som blev uppäten av en stor svart katt förra året, men det är liksom inte min grej. Men.. kanske skulle bli en superhit;)

Leka med guran är det bästa som finns, om man gillar ord och storys så är det ännu bättre, jag tror att många låtar måste mogna fram, ca som förhållande och insikter.

Keep on singing..
Permanent länkAnmäl
2008-01-05 22:18
DrLivingstones avatar
Inlägg: 28
Instrument: Visa
Man kan ta något annat, vadsomhelst, som man skrivit. Skriv dagbok eller vad som helst. Skriv utan att tänka på att det ska vara en text till en låt. Kladda, skriv och hafsa i hop vad som helst. Väv ihop olika saker sen som du skrivit eller modifiera din skrift.
Jag skulle tonsätta en känd författare 2001. Jag satte mig och svarvade in en novell till en låt (utan att ändra texten). Tidigare var jag bara van att sjunga en formgjuten text med, till exempel, kortare rader i versen och längre rader i refrängen. Det intressanta med att tonsätta en text utan logiskt mönster i (korta o långa meningar), var att resultatet blev överaskande och att det GICK att frasera och forma in texten.

Har man spärrar, prestationskrav, man vill vara originell eller dylikt, så glöm det till att börja med.
Skriv "i luften."

Permanent länkAnmäl
2008-02-25 20:23
Rikard Hultins avatar
Inlägg: 10
Instrument: Visa
Jag tenderar att kunna komponera, eller snarare hitta nya rytmer när jag har haft en period med många intryck. Oftast efter något jobbigt har hänt, stressigt på jobbet eller nåt sånt. Det är min katalysator.

Permanent länkAnmäl
2008-03-02 12:52
queenfans avatar
Inlägg: 2
Instrument: Visa
Jag skriver så fort en text kommer in i huvudet. Så kladdblocket är alltid med.
I mitt grubblande kommer det alltid in ny musik också, det kan va en refräng en textrad eller liknande och då är det bra att ha ett fick minne med. Jag nynnar mig fram då jag själv ej har sång kunskaper.

Jag skriver om mitt liv just nu. Så framöver skall jag bara hitta rätt person som kan tonsätta allt+ sång.Så vet du någon som har en Freddie mercury liknande röst, hör av er.
Permanent länkAnmäl
2008-03-02 13:44
Jonas Valfridssons avatar
Inlägg: 80
Instrument: Visa
Jag fattar inte det här med att folk skriver bättre låtar om de har blivit fetdumpade, eller kickade från jobbet eller annat smärtsamt. Allvarligt, stämmer det verkligen, eller tror ni bara att det ska vara så? De gånger jag har blivit dumpad, haft dålig ekonomi och ingenstans att bo har all min energi gått åt till att hålla mig flytande. Att vara arbetslös är inte inspirerande, annat än att man får mer tid för musiken...
Hela myten om den om den plågade konstnären som lider fram sina låtar tycker jag borde skrotas! Rekomenderad läsning: Faking it - the quest for autencity in popular music.
För min del så kommer de bästa låtarna efter hårt arbete, en period av intensiv koncentration med materialet. Sedan låter man det ligga ett tag, några veckor sådär. När man sedan går tillbaka till det med fräscha öron brukar jag kunna göra klart det.

Admins kommentar: Se även Medlemsdiskussioner - Böcker - tips
Permanent länkAnmäl
2008-09-16 08:20
minimims avatar
Inlägg: 4
Instrument: Visa
Jag skriver som bäst när jag är extra kär i min sambo, eller när jag ser mina barn och tänker på hur mycket jag har. Sedan skriver jag också mycket vid ångest eller när jag är riktigt förbannad, men jag kan få inspiration från vad som helst, egentligen. Det räcker med ett ord med en viss intonation så kommer melodin och texten samtidigt i huvudet. Vid helt maniska episoder kommer det hur mycket som helst, sen kan det stå stilla ett tag. Men jag tror helt klart att inspiration alltid har med känslor att göra.

Ha det bra alla, och lycka till i ert skapande!

minimim
Permanent länkAnmäl