Copyright på texter?

2007-06-24 02:26
Christie_DeMarcos avatar
Inlägg: 7
Instrument: Visa
Tja, Jag skrev ett antal texter i mitt förra band och skulle gärna vilja vara "registrerad textförfattare" till dem. Hur går jag till väga och vilka utgifter kan det innebära?
Tack på förhand
Permanent länkAnmäl
2007-06-24 11:16
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
Eftersom upphovsrätten alltid gäller för den person som faktiskt har skrivit texten så finns inget krav att man ska vara "registrerad textförfattare" i lagens mening för att ha de fulla rättigheterna till ett verk. Det enda att tänka på är att det kan behöva bevisas att det var du som ursprungligen skrev texten.
Det som rekommenderas i det fallet är att du skickar ett brev till dig själv med texten i. Brevet öppnar du inte när det kommer fram, utan arkiverar. För extra säkerhet kan du till och med skicka det som ett rekommenderat brev.
Du kan registrera dig själv som en textförfattare hos Stim, se Gå med i Stim. När du väl är med där kan du anmäla dina verk till Stim/NCB och titlarna blir då registrerade i Stims register - det i sig ger dock tyvärr inget skydd mot "låtstöld":
Stim
Att registrera sin musik hos Stim är alltså inget skydd mot plagiat eller stöld utan registreringen innebär endast att du kan få ersättning när din musik framförs offentligt eller ges ut på skiva.

/Bengt
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl
2007-06-24 13:14
Christie_DeMarcos avatar
Inlägg: 7
Instrument: Visa
Ok:). Tack för hjälpen
Permanent länkAnmäl