Hur gör man en bra låt?

2007-04-17 14:36
Broken_Angels avatar
Inlägg: 11
Instrument: Visa
Hej!
Hur gör man för att göra en bra låt? Hur börjar man?
Skriver man melodin(gitarr)först och sedan texten?

Kramar
Permanent länkAnmäl
2007-04-17 15:32
Marcus Rooss avatar
Inlägg: 860
Instrument: Visa
Det där var en fråga som nästan var i klass med: "Vad är meningen med livet?"
Skämt å sido...frågan är knivig att svara på. Det finns många uppfattningar om vad en bra låt är.

Hurvida du ska börja med text eller musik först... tja, det beror på hur du jobbar, var du skriver låten, vad du spelar för instrument osv.

En sak som, jag törs påstå, gäller generellt är: Om du hittat på en melodislinga eller en snutt text som du kommer ihåg utantill utan problem - då är den bra.
Om du inte minns den, trots att du spelat den upprepade gånger... är den troligtvis inte värd att minnas heller.


Hoppas jag var till någon hjälp.
/Marcus\r\n\r\n--\r\nModerator på Vi Musiker | www.ukulelesolen.se
Permanent länkAnmäl
2007-10-22 12:00
Sofia Hanssons avatar
Inlägg: 20
Instrument: Visa
Hitta det sätt som är bäst för dig. Att gå på andras mallar har iallafall aldrig varit något för mig. Vill man bli något "eget" så måste man hitta det sätt som är bäst för en själv, något man själv kan stå för. Testa alla de sätt som du tog upp och ser vad som passar dig bäst. Du förlorar ingenting på det, snarare tvärtom. Det blir mer intressant att lyssna på när en person har tänkt själv och gjort egna val och inte gjort några "genvägar". Risken med att gå på vad andra gör är att det blir tråkigt att lyssna på, ointressant helt enkelt.
Hur man gör en bra låt? det tycker jag egentligen inte det finns nåt konkret svar på, det är för individuellt. Men för att någon ska kunna beröras av en låt så måste du själv stå för den och återberätta något i dina egna ord som berör dig själv.
Permanent länkAnmäl
2007-10-22 18:50
Jonas Valfridssons avatar
Inlägg: 80
Instrument: Visa
Det finns en manual hur man gör en list-etta. Det kanske kan vara en inspirerande läsning? The Manual
Permanent länkAnmäl
2007-10-25 13:43
Malin s avatar
Inlägg: 37
Instrument: Visa
Nu är jag inte så proffsig när det gäller det...men jag brukar ha en färdig text klar. Sen kompar jag ackord på gitarren och försöker sjunga texten till. Bara sjunga hur som helst men att du känner att det passar in. man behöver iallafall inte va rädd att göra fel för låten finns ju inte än

men det kankse finns bättre sätt att få till låtar?
//Malin
Permanent länkAnmäl
2008-01-14 00:37
karlmartins avatar
Inlägg: 17
Instrument: Visa
I en intervju frågade jag samma sak till en låtskrivare och hans svar var att sångmelodin var det viktigaste, och jag håller med. Sen får man sitta och knåpa till man har rätt ackord. Själv brukar jag ha något som jag vill utgå ifrån, sen går jag och tänker på det och småsjunger idéer tills jag har ett par strofer vers eller en refräng. Då brukar jag tänka på vad de handlar om och söker efter olika tolkningar, därifrån utvecklar jag nya idéer kring låten. Sen gäller det bara att sjunga den och inte bry sig så mycket om texten utan bara låta tankarna leka. Spela, skriva text, vara hårt kritisk mot sig själv, fundera på att bara glömma låten, för att sedan se att det nog finns tillräckligt med material och att det bara är att skriva ihop det.
Permanent länkAnmäl
2008-03-17 13:55
lensarts avatar
Inlägg: 10
Instrument: Visa
That depends upon what you mean by a good song.

If you mean a song that will sell... then the first step to writing a good song is making the right connections in the music business so that your song gets noticed by people who can help you market it.

If you mean a song that people remember, then there are a number of things that you can try. A catchy rhythm, one that makes people want to get up and dance will make people remember a song. A melody that they can hum, something that just sticks in their head and won't go away makes a memorable song. Finally, getting just the right words that many, many people connect with will make a song something to remember.

If you mean a song that you're proud of, then only you can decide on that. You put your your into the words and bare your soul. You find a melody that expresses those feelings. Then you don't worry if anyone likes what you've done or not, because for you it will always be a window into a moment in your life.

A good song is defined by achieving the purpose for which it was created.
Permanent länkAnmäl
2008-12-17 20:58
Amiss avatar
Inlägg: 5
Instrument: Visa
Jag gör låtar på följande sätt. Sätter mig framför TV, som numera är platt;-), och tittar på ngt själlöst program, får absolut inte vara ngt bra. Drar några enkla ackord på gitarren och försöker komma på en melodi. Texten brukar jag ta från textremsan på TV, eller från ngn dagstidning eller nåt. I detta stadiet har texten ingen betydelse. Melodin betyder allt!

Oftast blir det inget, eller ngt halvdant. Ett par dagar senare försöker jag igen. Har jag glömt bort melodin från sist så beror det på att den var för dålig, och då börjar jag på en ny. Kommer jag ihåg den så förtjänar den förmodligen bearbetning och då spinner jag vidare och försöker ta fram en komplett låt.

Först när melodierna är klara sätter jag igång herkulesarbetet med textsättningen. Beroende på art av melodi försöker jag anpassa texten till låten.
Permanent länkAnmäl