Hur skriver man texter?

2007-04-01 15:51
Frida Vestmans avatar
Inlägg: 14
Instrument: Visa
Hej!
Jag älskar att skriva musik, och blir ganska ofta nöjd, men jag har ett problem, som jag egentligen tror ganska många har, och det är att jag aldrig blir nöjd med mina texter! Är det någon som har något bra tips om hur man ska börja, med vers eller refräng. Jag brukar göra ganska olika, börjat med refräng, börjat med vers, gjort tankekartor, men det blir ändå aldrig som jag vill. Jag vill ha seriösa texter, som passar som balader, spelar piano och gitarr.
Om det är någon som har något bra tips, inte om melodierna, för dom går bra, men hur man skriver texter, som ni kan dela med er, så gör gärna det

/Frida
Permanent länkAnmäl
2007-04-01 20:13
Jonas Valfridssons avatar
Inlägg: 80
Instrument: Visa
Pröva en lite mer kylskåps-poesi-attityd till skrivandet. Utgå mer från något ord eller fras som låter bra, smart och gripande, och spinn vidare på det. Försök undvika ordupprepning, det blir lätt tjatigt.

Försök satsa mer på formuleringen än innehållet, det griper tag mer. Lyssna på låtar med bra texter och försök härma stilen lite grann till en början.
Permanent länkAnmäl
2007-04-01 21:13
Frida Vestmans avatar
Inlägg: 14
Instrument: Visa
okeej ... joo, jag vet att det blir tjatigt, det är lite av problemet. Jag älskar att skriva, dikter och böcker, allt! Låttexter oxå, men det är så svårt tycker jag.

Utan bra innehåll, kan man ju inte få en bra formulering, men tack för hjälpen
Permanent länkAnmäl
2007-04-02 22:06
sivves avatar
Inlägg: 6
Instrument: Visa
sjung texten om och om igen så märker du vad som inte är perfekt.

själv när jag ska skriva en ny text brukar jag ha en rad klar och utgå från den,,, lägga den i mitten av versen (eller vart jag nu vill ha den )och fylla på uppe och nere,,, spara det jag gillar och ändra det som inte var bra. flytta runt allt för att få flytet. jag ändrar texter som jag skrivit för flera år sedan fortfarande dom kan ju allti förbättras.

när jag verkligen märker att det ändå inte funkar med texten jag skrivit men ändå inte vill avbryta projektet brukar jag engagera mej i ämnet jag skriver om... läser liknande texter, , tittar på film som har med texten och göra lyssnar på låten som kanske inspererat mej att göra min låt osv...

om du har en text o visa blir det lättare att ge tips när man mer ser var det fastnar,,, det klart de är svårt det är meningen
Permanent länkAnmäl
2007-04-03 09:06
Philip Avéns avatar
Inlägg: 18
Instrument: Visa
Det här är ju ett ENORMT stort ämne och det är ju helt omöjligt att svara på det under dessa omständigheter. Jag har själv funderat på att skriva en hel avhandling om det själv. Men när jag tänker efter kanske någon annan redan gjort det. Försök låna en bok på biblioteket om saken.

Jag ska ge dig ett väldigt gångbart knep. Låt säga att du tänkt ut ett rim - två ord som ska rimma på varandra på varsin rad i en strof. Låt också säga att du känner på dig att det ena av de två orden är betydligt svagare och mer långsökt än det andra. Arrangera i så fall formuleringen så att det dåliga ordet kommer först i rimmet.

Om man låter det komma sist blir det det som folk minns och alla tänker "åh, vilket pinsamt grötrim!" Om det istället är det bra ordet som kommer sist överträffar det lyssnarens förväntningar och denne tänker "wow, där fick hon allt till det!"
Permanent länkAnmäl
2007-04-03 16:52
Frida Vestmans avatar
Inlägg: 14
Instrument: Visa
Joo, jag vet att det är svårt, men det var ett jättebra tips. Men asså jag blir ju adlrig nöjd, vad ska man göra åt det?
Permanent länkAnmäl