Kompositörers dilemma?

2007-03-07 22:26
Ingvar Perssons avatar
Inlägg: 823
Instrument: Visa
Jag måste ventilera denna frågan lite. Jag är trots min ålder
mycket nybliven kompositör. En mycket liten och okänd sådan, d.v.s. jag har än så länge bara fyra låtar på mitt samvete. Jag vet inte om det blir fler, för av dessa har två stycken blivit jämförda med redan kända låtar. Jag kan svära på att jag inte har hört de låtar som de jämförs med. Den ena var f.ö. någon sorts bakgrundsmusik till ett barnprogram i TV på 70-80-talet. Den andra med något av Björn & Benny. Är det för att man gör låtar som "fastnar lätt" i skallen som det bli på detta vis? Jag kan inte läsa/skriva noter så bra och då är det ju därför som jag komponerar dem i samma stund som jag spelar dem (läs spelar in). Är jag ensam med detta "problem" eller har jag någon som förstår?
Återigen så kan jag svära på att jag aldrig hört låtarna som man jämför med. Jag är inte på något sätt förargad på dem som gör jämförelsen, men kan inte låta bli att bli snopen!
Var snäll att kommentera om ni känner på samma sätt, annars har jag nog satt min sista potatis som "kompositör".
/Ingvar

 - Ingvar - 

 

Permanent länkAnmäl
2007-03-08 06:34
Martin Jakobsens avatar
Inlägg: 35
Instrument: Visa
Det med att skriva musik är på många sätt svårt, då man hör musik i nästan alla sammanhäng, både på radion, reklamer o.s.v. Men där är mycket stor skilnad på att få inspiration och så kopiera. Jag är själv kompositör och mitt största problem är faktisk att inte kopiera mej själv.
Jag hoppas detta kan hjälpa lite på ditt självförtroende.
Jag har hört i alla fall tre av de melodier du har skrivit, alla tre låter är unikke och bär alla din personlighet. Så jag tycker du ska skriva mycket mer musik och du vill erfare att dett blir lättre för varje gång. Du ska bara akta dej att du inte börjar kopiera dej själv.
/ Martin Jakobsen
Permanent länkAnmäl
2007-04-01 21:54
schlagers avatar
Inlägg: 4
Instrument: Visa
Hej Ingvar!

Är även jag låtskrivare och att en del alster man gör kan påminna om diverse låtar, helt ok så länge man inte kopierar eller när det är helt uppenbart att man "snott" något.
Orup är väl en mästare i detta. Jag har lyssnat på dina låtar och tycker verkligen att du har talang och borde satsa
på kanske dansbandsmusik. Behövs ju ständigt låtar där.. Jag tycker du skall spela in dina låtar med en bra dansbands-sångerska/sångare och skicka till förlag. Pröva gärna Sweden Songs som ständigt är på jakt efter dansbandsmusik. Se dock bara till att låtarna är kompleta med sång och text, ingen ide att skicka "ofärdiga" demos...

Lycka till!
Permanent länkAnmäl