Barnvisor - finns dom?

2006-12-12 21:52
tonarts avatar
Inlägg: 8
Instrument: Visa
Hej! Jag undrar om det finns någon av alla er som besöker vimusiker som liksom jag sysslar med musik för barn? Görs det nya "barn"-visor numera eller är det bara pop, schlagers och dunka-dunka som gäller även för de allra yngsta? Är det inte fint nog, inte viktigt eller varför hörs så sällan en riktig barnvisa i radio eller TV? Själv har jag skapat massor med visor och texter för barn. Ett hundratal har givits ut av flera förlag. Jag har lett barnkör i många år och försökt att inspirera barn och vuxna i min omgivning. Tyvärr finns så få vägar att sprida visorna om man inte gör det själv. Det satsas bara på säkra kort typ Riedel m.fl. som redan är etablerade. Ingenting nytt släpps fram. Någon som har åsikter och vill diskutera detta med mig och andra i samma bransch? Hur ska vi nå ut med vårt material och hur ska man kunna ge "barnvisan" lite status?

Barnvisor

Permanent länkAnmäl
2006-12-13 17:42
Marcus Rooss avatar
Inlägg: 860
Instrument: Visa
Mycket spännande ämne!
Jag är låtskrivare. Kanske inte specieliserad på barnvisor när det gäller komponerandet, men jag tycker mycket om barnvisor och jag spelar mycket av sån musik.

Använder barnvisor mycket i undervisningssyften.
/Marcus\r\n\r\n--\r\nModerator på Vi Musiker | www.ukulelesolen.se
Permanent länkAnmäl
2006-12-15 06:13
Lantzs avatar
Inlägg: 2
Instrument: Visa
Problemet med att "ingenting nytt släpps fram" gäller tyyvärr inte bara barnvisor, utan verkar vara den nya melodin över hela den kulturella linjen. Debutantförfattare refuseras per automatik, skivbolagen tar så gott som ingenting nytt om man inte genomgår total metamorfos för att bli så lönsam som möjligt, samma skådespelares ansikten flinar eller grinar mot oss i film efter film. Något måste göras, något kommer att göras. Frågan är bara hur och när. Marcus Birro har skrivit ett kulturmanifest som är tänkvärt och har blivit ganska uppmärksammat. Jag kan rekommendera en läsning av detta. Titta på hans hemsida www.marcusbirro.se för mer info.
Mer konkret vad det gäller barnvisor, kan jag bara säga att det inom de fria teatergrupperna skrivs och framförs väldigt mycket ny och spännande barnmusik. Jag har själv skrivit rätt så många, men då mest för barnteater på studiecirkelnivå. Kolla gärna runt bland de fria teatergrupperna. Där finns säkert info om kompositörer/textförfattare som kan tänkas vilja utbyta tankar och idéer.
Frid.
Permanent länkAnmäl
2006-12-30 18:32
tonarts avatar
Inlägg: 8
Instrument: Visa
Vill man söka bidrag för inspelning av barnvisor från t.ex. Statens Kulturråd - vilket jag försökt - stöter man på stora problem.
Jag skickade en enkel demotape och utförlig ansökan om ekonomisk hjälp att få möjlighet att spela in med "proffs". Avslag -för att min demo var för dålig.Man tittade varken på texter eller noter.
Ordnade en annan demo, betydligt bättre, fick avslag igen för man får inte söka bidrag två gånger för samma produktion. Då gav jag upp...
Jag vill producera visor som sjungs av barn och för barn, som har text som barn lätt lär sig och hänger med i liksom enkla, lite svängiga melodier.En del är redan inspelade av lokalradion tills.m. orkester från Musik i Väst (alldeles gratis!!) - men jag har många fler på hög som väntar på spridning. Nu försöker jag att själv spela in via min Mac och programmet Garage Band. En liten början...

Barnvisor

Permanent länkAnmäl
2007-01-02 01:06
Marcus Rooss avatar
Inlägg: 860
Instrument: Visa
Jag kan allt luska lite på mitt håll, även om vi pratar Karlstad och Värmland då. Det finns dock en o annan musiker här.

Och ukulele, som är väldigt barnvänligt... det är mitt område det :)
/Marcus\r\n\r\n--\r\nModerator på Vi Musiker | www.ukulelesolen.se
Permanent länkAnmäl
2007-01-24 11:04
Midvinterblots avatar
Inlägg: 8
Instrument: Visa
Jag har en teori om musik för barn. Så här tror jag-
I dag gör vuxna musik som dom tror att barn tycker om istället för att göra musik som dom själva tycker om. På ljuva 70-talet var det annorlunda, då kom t ex Jojje och Barbro ut med skivan Godag Godag och James och Karin släppte Djurens Brevlåda. Musiken på dom plattorna överenstämde en hel del med musiken som skrevs för vuxna.
Idag säljer antingen pling-plong musik där vuxna sjunger som barn eller uppspeedade Absolute Music låtar med Smurf sång.

Nu var ju ämnet Barnvisor och där finns det en massa skivor släppta som är så in i bängen dåliga. Hemska synthar med sång som skär i glas.
Jag var inne och lyssnade på din sida (tonart) och det lät ju minst dubbelt så bra som mycket av det som går att köpa idag.

Och till Roosen vill jag säga att ukulelen har en barnvänlig storlek annars är nog alla instrument barnvänliga, förutom en del blåsinstrument som kan va lite svårt för dom allra minsta :)
Permanent länkAnmäl
2007-02-02 14:18
tonarts avatar
Inlägg: 8
Instrument: Visa
Midvinterblot skrev: "Jag var inne och lyssnade på din sida (tonart) och det lät ju minst dubbelt så bra som mycket av det som går att köpa idag."
Oj, tack för det berömmet!! De inspelningar jag har på min hemsida är från en CD med 22 barnvisor som gjordes live under två förmiddagar. Vi hade jättekul, men jobbigt, de 25 barnen och jag. 7 musiker+ljudtekniker från Radio Skaraborg ställde alla upp gratis (!!) just för att alla gillade mina visor. Jag tycker att många inspelningar för barn är knepiga med barnsliga vuxna och slarviga syntkomp.Hur får man fram bättre kvalité på barnproduktioner? Och varför har barnkultur blivit så "skruvad" och vuxenanpassad? Är det barnen eller de vuxna som vill ha det så? Vad tror ni? Finns det något sätt att påverka utvecklingen?

Barnvisor

Permanent länkAnmäl
2010-08-21 14:18
tonarts avatar
Inlägg: 8
Instrument: Visa
En gammal tråd det här, ingen tycks besöka den numera. Men skulle ändå någon titta in, som är intresserad av barnvisor, så kan jag tipsa om min hemsida med musikfiler och texter m.m. Hälsn. Birgitta
http://www.barnvisor.just.nu

Barnvisor

Permanent länkAnmäl
2010-09-06 19:40
Johan Eckmans avatar
Inlägg: 2
Instrument: Visa
Jag håller på lite med modern barnmusik. Kolla in:
http://jukebox.johaneckman.se/prinsessor/

...som är musiken till barnboksserien "Så gör prinsessor".

www.prinsessor.nu

Mvh
Johan Eckman
Permanent länkAnmäl