"Skydda" sin låt

2006-09-17 09:55
RobinJacobssons avatar
Inlägg: 19
Instrument: Visa
Hej!

Om jag skriver en låt, hur "binder" jag den till mig på säkraste sättet? Alltså dvs hur jag gör för att få upphovsrätten på den? En kille jag snackade med tipsade om att skicka skivan till mig själv på posten och inte öppna paketet. Är det 100% säkert?

Mvh. Robin
Permanent länkAnmäl
2006-09-18 08:51
spinouts avatar
Inlägg: 46
Instrument: Visa
Oj, det var old-school konceptet! Ja, men inte det enklaste sättet.

Jag har en hel drös reggade låtar på stim och det är väldigt instabilt ibland. Hur det skall stå i en tvist vet jag inte, man behöver inte skicka in något i ljudform...

Efter 10 års spelade verk i radio av sånt som Stim har fått uppgift om, och jag var utan ersättning, plötsligt fick jag en utbetalning!!!! Jippi tänkte jag och funderade hur de plötsligt börjat betala ut mina pengar (istället för att ge dem till nån skivbolagsdirektör)... Nej det visade inte sig vara några pengar för uppspelat utan de hade fakturerat det skivbolag som gett ut en skiva med många av mina verk - (underligt) - men det var bara för 2 av 9 verk !?!?!?
Så började jag rota i problemen: Det var sörja i stims databas - andras verk (!!!!) stod på mig och bara en bråkdel av mina verk fanns på mig...

Det har varit svår att få pengar för uppspelat.
Sen har vi problemet med närradion, som betalat stim-avgift, STIM har ingen databas för detta utan alla pengar går till de som har skivor på skivtoppen... Sak samma gäller SAMI sist jag frågade. Det är inget dyrt att köpa en databas !

Sen har vi utlandsfrågan, Min musik är ofta spelad i USA på countrystuket - tyvärr så har inte stim eller sami koll på vad som sker. Jag kan tillochmed speca tid o plats med man kan iallafall inte få pengar.

Och sen har vi nätradio - ta en hubstation som live365.com , de går reklam för att de sköter "stimpengar" bra - jo tjena! Inte ett nickel kommer till tonsättare utanför staterna...

Nä big time skräp...

Permanent länkAnmäl
2006-09-18 09:54
Sigvard Blixts avatar
Inlägg: 1029
Instrument: Visa
Hej! Jag hänvisar till moniquita´s tråd under "allmänt", och mitt inlägg där.

/Sigvard Blixt, Örebro. Bas, gitarr samt PA-system!

Permanent länkAnmäl
2006-09-19 10:13
spinouts avatar
Inlägg: 46
Instrument: Visa
Äh, men visst. STIM är ju rätt ställe men usch...
Och så har de börjat på att strunta i utbetalningarna om det ligger under en viss nivå - De skall ju stimulera de små och inte skänka pengarna till de som redan har (och dessutom är det orättvist!!!!)
Permanent länkAnmäl
2006-09-22 22:36
Marcus Rooss avatar
Inlägg: 860
Instrument: Visa
Många tror att stimningen av en låt automatiskt leder till att man är säker vid en eventuell tvist. STIM är ofta hjälpsamma om dom kan, men det är inte alls deras skyldighet.

STIM är till för att rätt ersättning ska gå till rätt kompositör när rätt låt spelas.

Man har alltså inte en låt skyddad bara för att den är stimmad.
/Marcus\r\n\r\n--\r\nModerator på Vi Musiker | www.ukulelesolen.se
Permanent länkAnmäl
2007-01-02 23:36
Stef-Os avatar
Inlägg: 8
Instrument: Visa
Nu ska vi inte blanda ihop begreppen...
När du går in som medlem i STIM ger du dem förtroendet att se till att du får betalt när din musik framförs offentligt. Den är dock inte på något sätt skyddad (mot stöld). Det gör du enklast genom att (som du skrev) skicka en demo/skiva/noter i ett rekommenderat brev till dig själv och behåller det oöppnat. På ett rekommenderat brev står datumet angivet. Detta är också den metod STIM rekommenderar och det håller också i en eventuell rättegång.
Permanent länkAnmäl
2007-01-07 20:03
Jonas Valfridssons avatar
Inlägg: 80
Instrument: Visa
tisdag 2 januari 2007, kl 23:36 skrev Stef-O
På ett rekommenderat brev står datumet angivet.


Det gör det väl på postämpeln på ett ekonomibrev också? Jaja... som jag skrev i den andra tråden bör även tidigare versioner av låten och skisser på datorn kunna fungera som bevismaterial i eventuell tvist.

Men även om det rör sig om en uppenbar låtstöld så är det mycket kämpigt att som upphovsman få igenom en stämmning. Det är helt enkelt för svårt att bevisa att det rör sig om plagiat...

Och hur rädd behöver man vara egentligen? Känns som lite hybris hos en del som tror att de har skrivit världens bästa låt och måste skydda den från stöld till varje pris... :) (Igen här alltså...)
Permanent länkAnmäl
2007-02-03 19:49
Annika brandts avatar
Inlägg: 3
Instrument: Visa
Till "Spinout"

Det där i USA ska du inte skylla på STIM utan det är den amerikanska byrån som du ska träta på i såna fall. För När en låt spelas i amerikanska radion så ska den radion anmäla till BMI och vad de nu heter. Och den byrån ska skickas in i basen, via IPI nummret som man får via STIM så ser datorn upphovmannens land och då ska i detta fall STIM meddelas. Eftersom det är så mycket jobb bakom det så kan betalningara ta upp till ett år innan du får pengarna.

Sedan när det gäller närradion, alla närradion fr man inte pengar utav, eftersom de är för små, så STIM har inga pengar att ta ifrån. Jag hade två låtar som låg på folkradion.se's BUgg och kramlista i 20-22 veckor och dessutom kom med på topp 15 över mest populära låtar på listan. Ena låten kom på 4 plats och den andra på 10.e (detta var 2005)... men jag fick inga pengar för det för att radion var för liten så STIM hade inte pengar från dem att kunna dra från.

Och de där du skriver om utbetalningen är för lite, men snälla nån.. de kan väl inte skicka ut en masa utbetalningar för 20 kronor eller nått sådant... då skulle STIM bli tvungen att läggas ner, pg utav konkurs . Hur många medlemmar tror du inte att de har egentligen? Och de kostar dem en slant att skicka ut utbetalningarna. Saken är den att har en låtskrivare fått sin skiva mer spelad än annan då är det så... "han" har ju då känat i hop pengarna till detta, varför är det då orättvist... om du känner dig orättvist behandlad för mindre pengar i utbetalning så får du väl se till så att låtarna kommer ut mer och på så sätt höjer du din egen ekonomiska vinst!.

....
Sedan de de där med låtstöld... det ka vara en välidgt stor uppenbarelse om enlåt ska bli klassas som stöld. För det finns många låtar som följer samma stuk m.m... Möjligtvis att låttexter kan vara lättare att få plagiat på... men musiken ärju liksom musik..hm, ja hoppas ni förstår vad jag menar.

Så den dära upphovsrätts anmälan hos STIM räcker säkert.... fast att skicka låten i obruten kuvert är väl en säkrare variant. Fast ja, det blir en massa väldans låtar liggandes i kuvert hemma om man ska göra så på varje låt man skriver.

För när du skriver in dig till STIM så blir du upphovsman till verket.


Hmm, jag tror det här var allt för den här gången
Permanent länkAnmäl