Välja instrument

2006-08-27 19:03
wiiberrys avatar
Inlägg: 1
Instrument: Visa
Tjo!

Jag skriver mycket, och har på sistone börjat skriva låttexter och så, men jag har bara idéer på melodi. Har inga specifika och spelar ine heller något instrument. Jag tänker att jag behöver nåt instrument som spelar melodi. Vet inte riktigt hur det ska gå till men... grejen är at jag vill välja ett instrument att köpa.

Jag är tyvärr intresserad av en keyboard/synth, elgitarr, elbas och trumset. Jag tycker alla är roliga och intressanta att spela, och vet bara inte vilken jag ska välja. Behöver lite hjälp med det.

Vilket bör man välja som gagnar en låtskrivare samt några rekommendationer på vad man ska köpa och i vilken prisklass det ligger i så man har en summa som mål att spara. Tack i förhand!
Permanent länkAnmäl
2006-09-02 12:31
Marcus Rooss avatar
Inlägg: 860
Instrument: Visa
Det blir riktigt svårt att ge dig ett bra svar.
Du du vill så mycket på en gåg :)

Har du aldrig någonsin spelat något instrument förr.
Kan du något om musikteori?

Nu vill jag inte säga att man MÅSTE kunna teorin bakom... men det blir lättare att förstå både sina egna och andras ideer om man är lite påläst.

Det finns mängder av kursliteratur att låna och köpa, massor att lära sig på nätet (jag har en liten kurs på min hemsida också).
En kursbok och ett piano (läs: keyboard, synth) tror jag skulle vara det ultimata för dig.
/Marcus\r\n\r\n--\r\nModerator på Vi Musiker | www.ukulelesolen.se
Permanent länkAnmäl
2006-09-06 22:51
Rikard Hultins avatar
Inlägg: 6
Instrument: Visa
Hej

Om du bara har idéer till melodier och vill uttrycka dem, skulle jag definitivt välja att lära mig piano. Det är överskådkligt och "enkelt" att därifrån lära sig grundläggande musikteori.

Köp en billig keyboard och börja klinka.

//Rikard
Permanent länkAnmäl
2006-11-25 12:05
Philip Avéns avatar
Inlägg: 18
Instrument: Visa
Vid det här laget kanske du redan har köpt dig ett instrument så detta kan komma lite sent.

Jag anser att det står mellan antingen piano/synth eller gitarr. Jag ser inget annat rimligt alternativ för den som är intresserad av att börja komponera låtar med text.

Pianot är enligt min mening ett av de kraftfullaste instrument som uppfunnits. (Detta säger dock utan att själv vara duktig pianist.) För den som vill komponera med fokus på melodin och harmonierna är pianot oövträffat. Och precis som tidigare skribenter sagt - de ger goda förutsättningar för att lära sig harmonilära och musikteori. Men vad text och sång beträffar har jag åtminstone själv haft svårt att sjunga och ackompanjera mig själv på piano. Personligen har jag upplevt det som lättare att använda gitarr för att göra sånger.

Gitarr är ju också ett förnämligt trevligt intstrument. Gitarren är överlägsen pianot i tillgänglighet. Gitarren kan man ta med överallt och spela på överallt. Det ges ofta läge att vid samkväm och tillställningar plocka fram en gitarr och spela. Det skulle jag säga har stort betydelse eftersom jag anser att förutsättningarna för att lära sig spela ett instrument blir betydligt bättre om man ofta får tillfälle att använda det man lärt i praktiken. Det är för övrigt också en av orsakerna till att jag starkt skulle rekommendera akustisk gitarr framför elgitarr för en nybörjare. Själv känner jag också att gitarren är som klippt och skuren för trubaduren. Om du är intresserad av att på egen hand göra låtar med text och ackompanjemang är en konventionell gitarr ett svåröverträffat redskap. Gitarren är för övrigt billig också. Man kan få sig en enkel nylonsträngad gitarr att börja leka med för 500 kronor eller mindre.
Permanent länkAnmäl