Låttext på tid?

2006-04-03 18:22
Salkins avatar
Inlägg: 3
Instrument: Visa

Jag undrar bara;
Hur skulle ni göra om ni var tvungna att skriva en så bra låttext som möjligt, på tid och utan några som helst riktlinjer?

Jag skriver en del låtar själv, men jag kan bara fixa med dem när jag och en gitarrist träffas på lördagarna, för jag har tyvärr inget fungerande musikprogram som jag skulle kunna experimentera i. Själv spelar jag trummor och keyboard.
Permanent länkAnmäl
2006-04-04 16:29
zazzes avatar
Inlägg: 13
Instrument: Visa
vem e de som sätter tidspresss på dig? är det du själv? för kanske är det bara jag men inte kommer låtarna direkt på beställning.

När jag skriver texter så gör jag de utan några som helst riktlinje utan jag skriver ner den allt eftersom den kommer. Och sedan har jag kvar melodin i huvudet tills det är tid att sätta musik till den.
Permanent länkAnmäl
2006-04-05 14:50
Daniel Östersjös avatar
Inlägg: 5
Instrument: Visa
En god vän sa: ägna mer tid åt att skapa konst än att konsumera - låt skrivandet ta den tid den tar, bra texter växer långsamt, som bonsaiträd.
Permanent länkAnmäl
2006-04-05 22:28
DocBenways avatar
Inlägg: 44
Instrument: Visa
Om det är svår tidspress så krävs främst två saker: koncentration och intertextualitet. Om jag måste pressa fram en text och bara har en kväll på mig (och det händer faktiskt jämt) brukar jag ta fram någon eller några favoritpoesi eller favoritbok och sen slå upp den lite slumpmässigt. Sen stjäl jag villt och mellan de stulna textraderna växer den egentliga texten fram. Givetvis måste textraderna ändras för att passa in i metern etc och ren stöld kanske inte är så kul så det får man väl fixa. Men ett citat här eller där funkar och det är bara tufft att det ligger lite Ts Elliot och WS Burroughs och flyter i ens texter.
Ett annat knep är att ta en existerande text och sen skriva om den så som den vore skriven om den handlade om dig, en text om att vara utslagen alkoholiserad svart och pank i USA kanske inte apllicerar på dig så då är du tvungen att skriva om allt, vilket är poängen.
Permanent länkAnmäl