The Beatles - varför då?

2005-02-23 00:05
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
161
The Beatles

Alla har nog hört talas om pop och rockgruppen The Beatles. De som idag är i tonåren har kanske ändå svårt att förstå vad det var för speciellt med den gruppen. Låt oss förklara den saken.

The Beatles gav oss så mycket mer än bara bra musik. Även om rock & rollens förfäder finns att hitta i USA, så var det The Beatles som fick musikindustrin och den breda massan av människor att acceptera den nya musikstilen. De blandade redan från början in den, i början av 1960-talet av många betraktade som hemska, rock & rollmusiken med bredare populärmusik. De intog snabbt förstaplatsen bland världens mest populära artister. Hittills har The Beatles sålt långt över en miljard (!) skivor och deras skivor säljer ännu, numera överlagda på CD. Under hela sin existens blandade The Beatles olika stilar i sina låtar, med en framgång som få har lyckats med. De har gjort allt från lugna visor till hårdrock, det är en milsvidd skillnad på låtarna ”Yesterday” och ”Helter Skelter” till exempel. Ett tydligt exempel på detta är dubbel-LP:n ”The White album” som innehåller låtar som egentligen tillhör helt olika genrer, ändå känns det tydligt som ”beatlesmusik” helt igenom.

The Beatles bildades i augusti 1960, det vill säga definitivt och med det namnet. Då hade redan John Lennon, Paul McCartney och George Harrison spelat tillsammans i gruppen The Quarrymen en tid. När The Beatles först började formas togs namnet ”The Beetles” (Skalbaggarna) som ett svar på Buddy Hollys band The Crickets (Gräshopporna). Det var John Lennon som gjorde omskrivningen ”Beatles”, vilket gav en dubbel betydelse (både skalbaggar och musik med ett ”beat”).

Från början bestod The Beatles av John Lennon (gitarr), Paul McCartney (gitarr), George Harrison (gitarr), Pete Best (trummor) och Stuart Sutcliffe (bas).
Stuart Sutcliffe (23/6 1940 – 10/4 1962) valde att lämna gruppen för att göra en egen karriär och var med till och från under 1961. Dock dog han kort därefter. Stuart och John vara mycket nära vänner och det finns flera vittnesmål om att John tog Stuarts död hårt.
Paul McCartney tog över platsen som basist när Stuart slutade.
Pete Best ombads lämna gruppen i januari 1963 och ersattes strax därefter av Ringo Starr (Richard Starkey).

Bandet hade nu spelat länge på The Cavern i hemstaden Liverpool, men också varit över till Hamburg i Tyskland och spelat på nattklubbar.
När den verkliga hysterin kring The Beatles, ”Beatlemania”, började 13/10 1963 i samband med ett uppträdande på London Palladium som visades i brittisk TV var alltså bandmedlemmarna de slutgiltiga:
John Lennon (gitarr), född 9/10 1940 - död 8/12 1980
Paul McCartney (bass), född 18/6 1942
George Harrison (gitarr), född 25/2 1943 - död 29/11 2001
Ringo Starr (Richard Starkey) (trummor), född 7/7 1940
Alla fyra härstammar från Liverpool, Merseyside, i England.
Den mest drivande kraften för att skapa The Beatles var John Lennon. Han hade skapat skiffelgruppen The Quarrymen i mars 1957, men ville mer än så. Han ville utveckla gruppen och såg till att Paul McCartney kom med och lite senare George Harrison varefter vägen mot The Beatles var utstakad.

Den kritik som hördes främst mot The Beatles i början av deras karriär var, otroligt nog, att de var så ”hemskt långhåriga”, något som många äldre hade svårt att tåla. Viss kritik mot deras mycket breda repertoar förekom också, trots att det var en styrka de hade.

Efter genomslaget på London Palladium den 13/10 1963 var det faktiskt dags för framträdanden i svensk TV. The Beatles flög till Sverige den 23/10 för en vecka med framträdanden i Skandinavien.

I Sverige blev The Beatles genast enormt uppmärksammade efter ett uppträdande i TV:s ungdomsprogram Drop-in 1963, det spelades in den 30/10 och sändes första gången den 3/11. Den 24/10 gjorde de också en inspelning på Sveriges Radio, som radion sedan utsände den 11/11 1963. Det fanns bara en enda TV-kanal, så genomslagskraften var total. Låten ”She loves you” blev enormt populär i Sverige. Den hade släppts på singel i Sverige den 21/8 samma år.
Sitt allra första liveuppträdande i Sverige gjorde The Beatles i Karlstad den 25/11 1963, på Sundsta Läroverk Det blev en ca 20 minuter lång konsert. Nya Värmlands Tidnings recension blev ”Amatörmässig hambo”. Detta var alltså The Beatles första internationella framträdande, om man vill. Om man då inte räknar framträdandena i Hamburg som var före lanseringen och inte med samma sättning. The Beatles hade bara uppträtt i hemlandet England före Karlstad. Det har berättats många kuriositeter kring detta Sverigebesök. Till exempel att The Beatles har stått i bakgrunden och kompat Trio mé Bumba, och att John och Paul spelade på ett gammalt piano på restaurang Solliden.
162

The Beatles återkom till Sverige 1964. Då var de världsberömda och tusentals vilt skrikande ungdomar mötte dem på Arlanda. De uppträdde den 28/7. Det har berättats att både John och Paul fick ström i sig p g a en dåligt jordad mikrofon under den spelningen.

I USA blev The Beatles steg för steg allt populärare, även om konkurrensen där förstås var betydligt större än i Sverige vid den tiden. Den 18/8 1964 påbörjade de sin första turnering i USA, det blev 26 spelningar i 24 olika städer. Därefter var ”Beatlemania” i full gång även där.

Efter mängder av låtar på topplistornas förstaplatser upplöstes The Beatles 1970, och medlemmarna gjorde därefter egna solokarriärer. Mest framgångsrika som soloartister var John och Paul, men även George hade en betydande solokarriär.

The Beatles gjorde också flera filmer under sin tid. Ringo Starr har även agerat som skådespelare efter upplösningen av The Beatles.

Väldigt många artister har fått influenser av The Beatles musik. Fortfarande idag får låtskrivare och artister inspiration av deras musik.


© 2005 Bengt Lundberg
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl
2006-12-21 00:35
Ingvar Perssons avatar
Inlägg: 823
Instrument: Visa
Det var en fin information om Beatles, Bengt!
Man blir lite nostalgisk då man läser vad som hände med musiken under 60-talets början. Det var verkligen en sensation då man fick höra dem i radion. Minns att vi som hade ett band då försökte att imitera Beatles på våra spelningar och bl.a. hade vi peruker för att likna idolerna...och så skulle man helst ha en Höfner "fiol-bas". Det var tider det...Och "dist" på grejorna hade man, men det fick man försöka leva med.
/ Ingvar

 - Ingvar - 

 

Permanent länkAnmäl
2007-10-08 20:52
Henrik Järrels avatar
Inlägg: 2
Instrument: Visa
Tyvär var det där bara smultronen av The Beatles historien.
glömt C. Manson? sektledaren Charles Manson hänvisade till The Beatles när han predikade för sin "familj"/kult/sekt för att rättfärdiga ett raskrig mot svarta. Han tolkade "the white album" och textrader om att "den svarta fågeln skall flyga" som en uppmaning. Sharon Tate och hennes ofödda barn blev mördade av sekten. Ord som "pigs" skrevs på väggen i blod för att mordet skulle beskyllas på färgade personer, även frasen "Helter Skelter" skrevs på väggen. Blod som The Beatles har på sina händer!

Jag tror att The Beatles hade kunnat förhindra detta genom att vara mer selektiva i sina titelval och i sin symboliska och förvirrande lyrik, speciellt för unga människor när hormonerna och kroppen är under förändring. Det är väldigt Oansvarigt. Men kanske kan inte konstnärer rå för vad andra hjärnor formar av symboliken.
Permanent länkAnmäl
2007-10-08 23:01
Ingvar Perssons avatar
Inlägg: 823
Instrument: Visa
måndag 8 oktober 2007, kl 20:52 skrev Cellomannen

Jag tror att The Beatles hade kunnat förhindra detta genom att vara mer selektiva i sina titelval och i sin symboliska och förvirrande lyrik, speciellt för unga människor när hormonerna och kroppen är under förändring. Det är väldigt Oansvarigt. Men kanske kan inte konstnärer rå för vad andra hjärnor formar av symboliken.

Tror inte beatlarna tänkte så mycket på sådant. De var ju själva unga och ville ha titlar på sina låtar.
/Ingvar

 - Ingvar - 

 

Permanent länkAnmäl
2009-05-09 00:42
Sebastian Boqvists avatar
Inlägg: 8
Instrument: Visa
Så beatles var först med att inte vara inskränkta i sin musiksmak? Jag trodde att det till stor del berodde på deras förmåga att skriva egna låtar i populär form.

/Blodqvist

Permanent länkAnmäl
2009-11-26 19:55
saytts avatar
Inlägg: 1
Instrument: Visa
Du rör vid något i början av din artikel, något som du samt många andra missar att reflekterar över då det gäller The Beatles. Även om alla medlemmar i The Beatles var ifrån England så gjorde de aldrig "brittisk" musik. Deras musikstil är ju helt klart och tydligt skapad för att låta amerikanskt, det som var populärt och stilbildande för vad som kom att bli 'mainstream' även i England.

Att skilja på "brittisk musik" samt enbart artister som härstammar från de brittiska öarna är i.af. för mig en ganska viktig detalj. Det leder även till lite mer intressanta iakttagelser kring bandets karriär och dess inflytande på musik från hemlandet.

Att vägen till riktig stjärnstatus, gick via staterna blev mer självklart. Den snabbaste vägen blev således med ett sound som passade in i deras pop-kultur, som i sin tur tog över vad som fick mest plats och utrymme i hemlandets populär-medier.

Om man vänder på steken så hittar man kanske The Smiths som "största" brittiska musikgrupp, eller något annat som är brittiskt i sin musikstil.
Permanent länkAnmäl