Dalhalla - unik arena

2005-09-03 23:32
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
Dalhalla är en mycket speciell arena för konserter. Den är helt unik. Ska man se den mest speciella konsertplatsen i världen är det förmodligen inte Sidney i Australien man ska bege sig till utan till lilla Rättvik i Sverige. Där ute i ingenstans några kilometer norr om Rättvik ligger den – Dalhalla.

178

För att börja från början: För omkring 360 miljoner år sedan föll en meteor ner ifrån rymden mitt i nuvarande Dalarna. Denna meteor bildade det som idag kallas Siljansringen.
Berggrunden i området påverkades radikalt av meteorens nedslag. Det kan tydligt ses i Dalhalla. Det orsakade bland annat att stora mängder kalksten var möjlig att bryta från dagen norr om Rättvik. I mer än femtio år bröts kalksten i Draggängarna, som platsen från början kallades. Brytning i dagbrott ledde av ren tillfällighet till att en alldeles naturlig amfiteater hade skapats 1990 då den verksamheten upphörde. Med sina mått; 400 meter lång, 175 meter bred och 60 meter djup, visade den sig helt idealisk för musikaliska upplevelser.

År 1991 hittade Margareta Dellefors, tidigare operasångerska och radioproducent, Draggängarna när hon och Åsa Nyman, dåvarande kulturchef i Rättvik, sökte efter en festivalplats för sommarbruk. En vision föddes och platsen döptes om till Dalhalla. Margareta Dellefors blev Dalhallas grundare och konstnärlige utvecklare.

177

Dalhalla är en magnifik upplevelse. Platsen som sådan är intressant och vacker. Lägg därtill en helt enastående akustik, bra klang utan störande eko eller buller. Det är en lycklig kombination av de höga, skrovliga, bergväggarna och kalkbrottets mått samt förstås utformningen av scenen och publiksektionerna som ger den helt enastående akustiken, utan att ljudet blir för hårt eller att störande ekon uppstår. Exempelvis operor kan framföras i Dalhalla helt utan förstärkning. En konsert i Dalhalla bör alla musikintresserade någon gång få uppleva.

Dalhalla rymmer över 4000 sittande besökare. Eftersom man sitter utomhus kan det bli kyligt framåt natten så man bör klä sig ordentligt även om det är en varm sommardag. En filt är inte dumt att ha heller.

179

Läs mer om Dalhalla på www.dalhalla.se, där finns också fler fina bilder och ett bildspel.

/Bengt Lundberg
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl
2006-08-11 12:36
Anders Erikssons avatar
Inlägg: 25
Instrument: Visa
Dit ska jag på P-Floyd i Augusti, det blir skoj!
Permanent länkAnmäl
2006-11-10 16:43
AnnaRooss avatar
Inlägg: 26
Instrument: Visa
Bara så extremt j-a vackert!
Permanent länkAnmäl
2008-12-06 20:53
Natanael Anderssons avatar
Inlägg: 22
Instrument: Visa
var där på europe i augusti förra året.as grym asrena!
Natanael
Permanent länkAnmäl