Arthur ”Guitar Boogie” Smith

2005-06-08 23:43
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
Arthur ”Guitar Boogie” Smith
166
Arthur Smith (Foto: Ivan Tribe)


Namn: Arthur Smith
Födelsedatum: 1921-04-01
Födelseort: Clinton, South Carolina
Gift med: Dorothy Byars
Barn: Arthur Reginald, Robert Clayton, Constance Adele

Arthur Smith är mannen som har fått artistnamn från sin genombrottslåt, Guitar Boogie. Det var också en mycket speciell låt för sin tid, Guitar Boogie, när han skrev den omkring 1945. Den gavs första gången ut på skiva 23 oktober 1948. Den har kallats för ”den första rock ’n’ roll-låten” av vissa (om Guitar Boogie kan kallas för rock ’n’ roll så måste det ha varit en av de första åtminstone). Arthurs boggie woogie på gitarr blev i varje fall en länk emellan 40-talets swing och 50-talets rock ’n’ roll, eller egentligen 50-talets ”rockabilly”.

Arthur Smith blev en av de mest kända country-gitarristerna genom styrkan i sin låt, Guitar Boogie. Han kom från textilindustrikulturen i South Carolina. Vid sidan av att laga vävstolar jobbade hans far som dirigent i Kershaw, South Carolina. Arthur intresserade sig först för blåsinstrument, men han lärde sig snart även stränginstrument. Som alla andra av Arthurs generation i South Carolina började han också jobba inom textilindustrin, men han startade också ett jazzband. Detta jazzband svängde snart över till country och blev Smith’s Carolina Crackerjacks. Han var också ledande i gospel-kören Crossroads Quartet.

Redan 1938 experimenterade Arthur med elektrisk gitarr och blev en av de första att överge de akustiska instrumenten. Det var Arthurs influenser från jazzen som tillsammans med hans fantastiska gitarrspel som gjorde hans countrymusik speciell och uppmärksammad.

Arthur Smith har komponerat över 500 låtar och han har haft många flera hits i USA än Guitar Boogie. "Feudin' Banjos" skrev han ihop med banjospelaren Don Reno 1955, den blev senare omdöpt (utan tillstånd) till "Deulin' Banjos" och blev ledmotiv i filmen Deliverance (Den sista färden). Arthur hade själv spelat in originalet på MGM där han spelade tenorbanjo och Don Reno 5-strängad banjo. Efter en process fick Arthur och Don sina royalties. År 1962 hakade Arthur på popens frammarsch och fick en hit med låten Guitar Boogie Shuffle Twist.

Låten "Guitar Boogie" ska enligt legenden ha blivit inspelad mer eller mindre av en slump på bolaget Super Disc redan 1945 (han skrev senare på för MGM). I slutet av en lång inspelning med the Tennessee Ramblers som Arthur medverkade vid, i närheten av Washington över ett apotek, blev det fem minuter inspelningstid över när man var klara. Producenten frågade då om någon av musikerna hade någon låt de ville ha inspelad. Arthur sa då att han hade en låt som han brukade spela runt barackerna och att det verkade som att folk gillade den. Han fick då tillåtelse, om det gick snabbt. Han talade snabbt om ackorden för den andre gitarristen och basisten, gav en liten introduktion på E-strängen och började melodin. De andra musikerna föll in bra och resultatet blev ju som känt mycket uppskattat.

Arthur Smith and his Crackerjacks arbetade på radiostationen WBT och Arthur ledde där många program. Han ledde också sin egen regionala TV-show, The Arthur Smith Show, under åren 1951-1982. En TV-show i countrymusikens tecken.

Väldigt många kända gitarrister har inspirerats av Arthur Smiths musik, till exempel Chet Atkins och Chuck Berry. Det har också gjorts många covers på Arthurs låtar av till exempel Johnny Cash. I Arthurs studio har många välkända musiker spelat in sina låtar.

167
En senare utgivning på 45-varvare av en inspelning från 1959 av Guitar Boogie
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl
2008-09-27 13:45
nalles avatar
Inlägg: 11
Instrument: Visa
Mycket intressant läsning

Arthur Smith var en av mina idoler när jag i min ungdom började klämma på gittaren.
Har försökt spelat Guitarr boggie ett flertal gånger.Det funkar en stund sen är man såld.
Minns att jag fick en bok skriven om honom ,nånting med Hawaii musik var det...Har försökt finna boken ,men har nog förlagt den någonstans.

Däremot har jag lyckats bättre med Duelling Banjos.
Jag blev mycket förvånad när jag läste att denna låt var skriven av just Arthur Smith.
Lester Flatt & Earl Scruggs gjorde ju denna låt ,och blev som sagt led motivet till den sista färden.
Skulle vara intressant att höra originalet,om den nu finns att köpa.

Som sagt intressant läsning

Hvh "nalle"
Björn alias nalle
Permanent länkAnmäl
2008-11-20 12:22
Sven Thunmans avatar
Inlägg: 2
Instrument: Visa
Finns den någonstans för nedladdning. jag saknar min gamla stenkaka med den....
Permanent länkAnmäl
2008-11-20 12:52
Bengt Lundbergs avatar
Inlägg: 2420
Instrument: Visa
torsdag 20 november 2008, kl 12:22 skrev sveno
Finns den någonstans för nedladdning. jag saknar min gamla stenkaka med den....
Laglig gratis nedladdning av den finns inte. Du kan ju söka efter en begagnad, du kan även efterfråga den här på Vi Musiker under "Köpes och Säljes". Den finns dock att köpa som en av låtarna på samlings-CD. Exempelvis säljs en samling på 3 st CD där den ingår, den samlingen heter "The Birth Of Rock 'n' Roll" (där finns nog andra låtar du gillar också). Du bör kunna hitta den i flera välsorterade skivbutiker.
/Bengt
Moderator på Vi Musiker | www.lundberg-lagerstedt.se
Permanent länkAnmäl